Cradle – Stillwave. Het artwork, een verhaal.

Zoals het hoort bij artwork, is er een verhaal achter het beeld. Wat stelt het voor? Hoe is het gemaakt? Welke elementen spelen een rol?
Bij het artwork voor de singel Cradle van Stillwave zijn we (de band en ik) mijn fotostudio ingedoken om een experiment aan te gaan met diaprojecties, een oranje hek dat gedeeltelijk zwart geschilderd werd en een gieter.

Hoe?
Met een beamer hebben we een oude foto van mij (daarover later meer) geprojecteerd op een zwarte achtergrond. Voor de projectie hielden we een oranje hek dat we gedeeltelijk zwart hadden geverfd om het zo in de zwarte achtergrond op te laten gaan. De blauwe streepjes en stippels zijn waterdruppels die ingeflitst zijn terwijl één van de Stillwavers op een keukentrap met een gieter water liet stromen (yep, mijn studio veranderde langzaam in een waterballet). De foto is gemaakt met flits (het hek en de waterdruppels) en een lange sluitertijd (10 seconden) om de dia goed belicht te krijgen. De kleuren zijn nog wel nabewerkt op de computer, maar de foto is in één keer geschoten, met een lange sluitertijd, een gedeeltelijk zwart geschilderd hek en water dat naar beneden valt.

Immers, waarom makkelijk doen als het ook heel omslachtig kan.

Dan die dia. Dat is een zelfportret gemaakt met een zelfontspanner. Als je goed kijkt kun je een gezicht zien dat peinzend naar beneden kijkt. De grote gele vlek is een vlam die ontstond toen ik met mijn haar iets te dicht bij een kaarsvlam kwam (de twee gele stipjes links en rechts) . Deze foto stamt uit 1992 en is ongeveer net zo oud als de jongens van Stillwave…

Ook nog!
Tijdens mijn studie aan de kunstacademie vertelde ik dat ik misschien wel een foto had waar mijn haar in de fik stond (voor de jonge lezers, vroeger moest je eerst een film ontwikkelen en afdrukken op fotopapier voor je wist of een foto gelukt was). De docent die ik dit vertelde riep dat als dat waar was ik meteen mijn diploma zou krijgen.

Het was waar…
Ik kreeg mijn diploma niet…

Artwork Cradle - Stillwave

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
LinkedIn
Share