Cradle – Stillwave. Het artwork, een verhaal.

Zoals het hoort bij artwork, is er een verhaal achter het beeld. Wat stelt het voor? Hoe is het gemaakt? Welke elementen spelen een rol?
Bij het artwork voor de singel Cradle van Stillwave zijn we (de band en ik) mijn fotostudio ingedoken om een experiment aan te gaan met diaprojecties, een oranje hek dat gedeeltelijk zwart geschilderd werd en een gieter.

Hoe?
Met een beamer hebben we een oude foto van mij (daarover later meer) geprojecteerd op een zwarte achtergrond. Voor de projectie hielden we een oranje hek dat we gedeeltelijk zwart hadden geverfd om het zo in de zwarte achtergrond op te laten gaan. De blauwe streepjes en stippels zijn waterdruppels die ingeflitst zijn terwijl één van de Stillwavers op een keukentrap met een gieter water liet stromen (yep, mijn studio veranderde langzaam in een waterballet). De foto is gemaakt met flits (het hek en de waterdruppels) en een lange sluitertijd (10 seconden) om de dia goed belicht te krijgen. De kleuren zijn nog wel nabewerkt op de computer, maar de foto is in één keer geschoten, met een lange sluitertijd, een gedeeltelijk zwart geschilderd hek en water dat naar beneden valt.

Immers, waarom makkelijk doen als het ook heel omslachtig kan.

Dan die dia. Dat is een zelfportret gemaakt met een zelfontspanner. Als je goed kijkt kun je een gezicht zien dat peinzend naar beneden kijkt. De grote gele vlek is een vlam die ontstond toen ik met mijn haar iets te dicht bij een kaarsvlam kwam (de twee gele stipjes links en rechts) . Deze foto stamt uit 1992 en is ongeveer net zo oud als de jongens van Stillwave…

Ook nog!
Tijdens mijn studie aan de kunstacademie vertelde ik dat ik misschien wel een foto had waar mijn haar in de fik stond (voor de jonge lezers, vroeger moest je eerst een film ontwikkelen en afdrukken op fotopapier voor je wist of een foto gelukt was). De docent die ik dit vertelde riep dat als dat waar was ik meteen mijn diploma zou krijgen.

Het was waar…
Ik kreeg mijn diploma niet…

Artwork Cradle - Stillwave

Portret Marc

Afgelopen week schoot ik een portretten van goede vriend en 3voor12/Utrecht collega Marc.
En hoewel ik altijd terughoudend ben met het gebruik van zwart/wit, kon ik het dit keer niet laten om hem in zwart wit om te zetten.
Oordeel zelf…

Clutching at Straws

Ooit, toen ik nog een jong broekie was met veel en lang haar en een beginnende stoppelbaard waar nog geen grijs haartje te vinden was, leerde ik een paar gasten kennen. Die gasten werden vrienden. Nu, bijna 30 jaar later, komen we 4 keer per jaar bij elkaar. Om als ‘grumpy old men’ vinyl te draaien, lekker te eten, goed bier en fijne whisky’s te drinken en te ontsnappen aan de alledaagse werkelijkheid. Dit heet ‘de Broederschap‘…

Eén van deze vrienden kwam op het idee om een Cover Yourself van ons vieren te maken met een LP van de band die ons ooit bij elkaar bracht: Marillion. Omdat er minstens vier mensen op moesten staan werd ‘Clutching at Straws’ de uitverkoren plaat.

Hieronder het eindresultaat.

Cover Yourself - Clutching at Straws

Bekijk ook het origineel met Robert Burns, Dylan Thomas, Truman Capote en Lenny Bruce (vlnr) ipv ‘ons broeders‘.

Meer weten over hoe een cover Yourself gemaakt wordt: Cover yourself filmpje door Lotte van Leengoed.

Stillwave

De mannen van Stillwave hadden nieuwe persfoto’s nodig voor de release van hun nieuwe EP.
Dus doken we mijn fotostudio in en ging ik weer met mijn diaprojector en zelf gesneden kartonnen dia’s aan de slag. Dit keer liet ik Michaël, Marcel en Joris ook nog bewegen voor een spannender effect dat goed bij hun muziek past.

Nieuwsgierig naar de muziek van deze gasten? Op 14 mei is hun EP release in Ekko, Utrecht. Meer informatie over Stillwave op stillwavemusic.com

Art Thyself!

Een nieuwe lente! Een nieuw beeld! Een nieuw project!
En het is allemaal geen grap.

Art Thyself!

Het idee is hetzelfde als ‘Cover Yourself‘, maar dan met oude portretten uit de schilderkunst.

Wat houdt het in?
We zoeken een mooi oud schilderij en gaan dan in mijn fotostudio het schilderij namaken. Dit doe ik door een foto te maken van jou en deze vervolgens te bewerken op de computer zodat jij (uit deze moderne tijd) wordt afgebeeld in het schilderij uit den oude tijd. Verkrijgbaar op verschillende formaten (tot 1×1,5 meter) en verschillende materialen (Canvas, Aluminium, Plexibond). Meer informatie op Art Thyself.

Wil je meer weten over deze manier van portretteren of weet je al welk op portret jij jezelf afgebeeld wil hebben, neem dan contact op.

Hieronder een voorbeeld waar ik mezelf heb bewerkt in een schilderij van Anthonis Mor van Dashorst [portret van een man – 1561 | bewerking 2016].
Antonis_Mor_van_Dashorst_portret-van-een-man_met-bril_LR

Moralen

Binnenkort komt er weer een mooie dichtbundel uit waarvan ik het binnenwerk en de omslag mocht maken.
Moralen van Nanne Nauta. Deze bundel komt uit op dezelfde dag dat ‘De eerste Nederlandse Raymond Queneau herdenkingsdag’ plaatsvindt. De bundel speelt een marginale rol tijdens de herdenkingsdag, maar is er wel te koop. Daarbij, ‘De eerste Nederlandse Raymond Queneau herdenkingsdag’ heeft een mooi programma, dus komt gewoon langs. Ik ben er ook bij.

Omslag Moralen - Nanne Nauta